burgerbeweging in actie

Operatie Watertoren: de tijd dringt

De watertoren is te koop.

De watertoren is te koop.

Turnhoutse watertoren wordt op 22 oktober verkocht.  Operatie Watertoren nodigt iedereen uit om toren op 28 september te bezichtigen.

Het is nu officieel: notaris Anne-Mie Szabó zal op dinsdag 22 oktober om 16.30 uur in Café Sint-Pieter in Turnhout de watertoren openbaar verkopen. Watermaatschappij PIDPA zette de verkoopsprocedure vorige week in gang. De Koep, de burgerbeweging die de watertoren wil behouden voor de gemeenschap, schakelt dan ook een versnelling hoger met Operatie Watertoren.

Wat is er al gebeurd?

Sinds 6 september kunnen sympathisanten geld storten op het rekeningnummer van Operatie Watertoren. Dat kan via de website www.dekoep.be of rechtstreeks via het rekeningnummer: BE37 0882 6207 7928 van vzw De Koep.
Hoeveel geld er nu al op onze rekening staat, houden we natuurlijk geheim,” zegt voorzitter Koen Aerts. “Wij willen niet dat onze concurrenten weten met hoeveel euro’s in onze portemonnee we op 22 oktober naar de openbare verkoop trekken. Toch is er al een aanzienlijk bedrag ingezameld. Als we op dit tempo doorgaan, maken we een grote kans om de toren te kunnen kopen.”

De Koep trok de straat op om flyers uit te delen; op de Cultuurmarkt en tijdens Open Straatdag. “De reacties waren hartverwarmend,” zegt Aerts. “Onze actie leeft bij de Turnhoutse bevolking, zoveel is duidelijk.”

Wat gaat er nog gebeuren?

Glazen voor de watertoren
De Stedelijke Academie voor Schone Kunsten (SASK) wil Operatie Watertoren graag helpen. “De leerkrachten wilen met alle leerlingen een glas beschilderen met het thema watertoren (ieder op zijn eigen manier en eigen idee),” zegt directrice Dominique Selen. “Elke leerling brengt een glas of karaf mee. Op deze manier krijg je een speelse hoeveelheid van allerlei glazen in allerlei kleuren en vormen. Je kan deze glazen steeds gebruiken voor eventuele recepties bij happenings in de watertoren.

Donderdag 26 september: buurt- en wijkvergadering
Een delegatie van De Koep mag Operatie Watertoren toelichten op de buurt- en wijkvergadering. Daar zijn alle buurtwerkingen van Turnhout aanwezig. Koen Aerts: “We kregen al steun van verschillende buurtwerkingen, en hopen dat ze allemaal meehelpen om de toren te redden. Later kunnen ze dan gebruik maken van de infrastructuur voor hun vergaderingen of evenementen.

Zaterdag 28 september: de toren bezichtigen én Watertoren-drink.
Op zaterdag 28 september, van 11 tot 12 uur, wordt de Watertoren opengesteld voor potentiële kopers. “Voor ons allen dus,” zegt Koen Aers. “Koepers, storters van een bijdrage en alle sympathisanten die dat nog van plan zijn te doen. Want allen zijn we potentiële kopers.”
De Koep nodigt iedereen uit om om 11 uur massaal aan de toren te verzamelen en hem met ons (nog eens ) te bezichtigen. Een statement op zich.”
Daarna is er in De Barzoen, het cafetaria van de Warande, een Watertoren-drink. “Guy Verbunt, brouwer van het onvolprezen biertje de Turnhoutse Patriot, is jarig en schenkt De Koep twee vaatjes van het heerlijke vocht. Zjef van De Barzoen wil ze voor ons tappen. Ze worden voor een zacht prijsje verkocht en de opbrengst gaat naar de Watertoren” vervolgt Koen Aerts. “Het is ook een mooi moment om met mekaar kennis te maken een tussentijdse balans op te maken en vragen te beantwoorden.”

Andere ideeën en plannen
De Koep broedt nog op een hele reeks andere plannen. ”Die zitten nog in de voorbereidende fase maar hopelijk kunnen we er snel over communiceren. We denken aan een benefietavond, een kwis, een online-veiling en andere activiteiten die de rekening moeten spijzen.  Mensen die actief willen meedenken en -werken zijn welkom op 28 september in De Barzoen,” zegt Koen Aerts.

Onderhandelingen gaan door
Ook al lijkt de openbare verkoop van de watertoren nu onafwendbaar; toch zijn bestuursleden van De Koep nog steeds actief aan het onderhandelen om dit af te wenden. Zo hopen wij nog steeds dat de stad Turnhout alsnog haar voorkooprecht doet gelden waardoor de toren voor maximaal 64.000 euro kan worden gekocht. De Koep engageert zich om dat geld aan de stad terug te betalen via een erfpachtconstructie. “De oplossing die wij voorstellen kost de belastingbetaler geen euro,” zegt Koen Aerts.
Ook met andere partners wordt nog steeds druk overlegd om tot een oplossing te komen die de watertoren publiek toegankelijk zou houden in de toekomst.

Het is nog niet te laat… maar de tijd dringt
Het wordt erg spannend,” zegt Koen Aerts, “maar wij blijven vechten om de watertoren te redden. In 2012 is bewezen dat de toren beantwoordt aan een reële behoefte bij burgers en verenigingen. De 100 activiteiten die er toen plaatsvonden, spreken boekdelen. Het zou dan ook jammer zijn als de toren voorgoed de deuren zou sluiten.

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest