burgerbeweging in actie

Mijn 2040 , burgers durven dromen

Mijn2040De samenleving waarin we leven is altijd in beweging. Ook dichtbij ons: het uitzicht van je gemeente, de samenstelling van de bevolking, de gezondheidszorg, de aandacht voor de (schaarse) open ruimte,… Wie 25 jaar terug gaat in de tijd, naar 1990, staat versteld van de verandering die onze directe omgeving ondertussen onderging. En dan rijst de vraag: hoe zal onze stadsregio eruit zien binnen 25 jaar, in 2040? Hoe willen wij dat onze regio eruit zal zien ? Willen wij daarover mee denken en voorstellen formuleren ?


Dat kan. Vormingplus Kempen en burgerbeweging de Koep willen samen met 100 mensen uit Vosselaar, Beerse, Oud-Turnhout en Turnhout nadenken over de toekomst van onze stadsregio. Met bewoners van de vier gemeenten, met nieuwkomers, oudere mensen en jonge mensen (die immers in die stad van de toekomst zullen wonen) gaan beide organisaties een participatie-experiment opzetten: Mijn2040.

Jef Van Eyck: ‘We willen daar veel verschillende mensen bij betrekken, maar vooral de mensen die binnen 25 jaar de stadsregio zullen bevolken en vorm geven. Begin september organiseren we daarom een actieve denk- en doedag waarop we wensen en dromen formuleren voor de stadsregio. Najaar 2015, voorjaar 2016 willen we die droom(beelden) op een plezante en creatieve manier laten zien aan heel de bevolking in de vier betrokken gemeenten. Samen proberen we die beelden te vertalen in concrete ambities, acties en projecten. Tot slot willen daarover een dialoog aangaan met de gemeenteraden uit de stadsregio zodat zij hun beleid kunnen toetsen aan de toekomstvisie van burgers.’
Met dit project willen we niet alleen een toekomstbeeld voor de stadsregio bedenken maar ook testen of je op die manier meer burgers kan betrekken bij het bestuur van de stadsregio. Dit experiment moet dus niet enkel een toekomstdocument opleveren, maar ook een werkvorm die op andere plaatsen gebruikt kan worden om participatie en samenwerking tussen burgers en bestuur een nieuwe dynamiek te geven.

Op zoek naar 100 …

De Koep en Vormingplus zoeken honderd mensen die in hun eigen omgeving actief zijn: in een sport- of jeugdclub, op school, in de buurt, in een muziekband, met vrienden, op het werk, in hun geloofsgroep, in een vereniging, hun hobbyclub, …
Die honderd nodigen wij begin september persoonlijk uit in het Turnhoutse Raadsherenpark op een prettige (en smakelijke) Droomdag. Voor de begeleiding zorgt Antwerpen aan ‘t Woord, een organisatie die eerder al met zo’n grote groep aan toekomstplannen werkte.
Wie wil meedromen over de toekomst van onze regio kan zich kandidaat stellen via de website van Mijn2040 of via jef.van.eyck@vormingpluskempen.be.

Later nemen we contact met je op.

Foto’s uit 1990

Mijn 2040 is ook nog op zoek naar foto’s en filmpjes over onze regio uit 1990.
Jef: “Via foto’s en filmbeelden van 25 jaar geleden willen we ons laten inspireren om 25 jaar vooruit te denken en te dromen over 2040. Daarom zijn we op zoek naar foto’s, filmbeelden, posters, ,.. uit 1990 die een beeld geven van hoe je gemeente er uitzag (pleinen, parkings, gebouwen, wegen, voorzieningen,…).“z
Je kan die foto’s per drie uploaden via de website of ze met de post bezorgen bij Vormingplus Kempen, Prins Boudewijnlaan 9 bus 2, 2300 Turnhout. Uiteraard krijg je ze – nadat ze ingescand werden – terugbezorgd. Vergeet dus je naam en adres niet te vermelden!

Als toemaatje krijgen jullie al een kleine kwist. Waar zijn deze foto’s genomen?

 

Mijn2040

En deze?

Mijn2040

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest