burgerbeweging in actie

Het aangename, het eerlijke, het nuttige

JA2_0917Even bijpraten Koepers?

Over ons tweede bezoek aan de Watertoren vorige zaterdag kunnen we uitgebreid te keer gaan, maar een dagboek noopt tot bondigheid. Dit zijn onze mémoires nog niet.

Bref dus.

Weer veel volk, nieuwe Koepers die zich kwamen ‘outen’, vlot vloeiend streekbier Gageleer achteraf, lokale pers die ons op de voet volgt en spanning in de lucht over de politieke toekomst van Turnhout.  Er zijn beelden van!

Hoe dat laatste afgelopen is, weten we intussen. En daar kan De Koep alleen maar blij mee zijn. Niet omdat sommigen door het stof moeten. Geen dansjes op het graf van een ander zoals toekomstig schepen Astrid Wittebolle het uitdrukte. Maar omdat de impasse doorbroken is en een hemel van hoop boven Turnhout weer openbreekt.

Vooral ook omdat wij een burgerbeweging zijn. En draai of keer het zoals je wil, maar de politieke ommekeer die in Turnhout heeft plaatsgevonden, daar zaten heel veel gewone burgers op te wachten.

Proficiat aan allen in het nieuwe stadsbestuur die in aartsmoeilijke onderhandelingen tot dit resultaat gekomen zijn. Dat kon volgens mij voor sommigen alleen door uiteindelijk zichzelf opzij te zetten voor ‘t nut van ‘t algemeen. En je ziet: zo trekt een mens dan toch aan ‘t langste eind en vindt zichzelf terug op de middenstip, wèg van de zijlijn.

Toen ik schepen Peter Segers twee dagen later ergens hoorde zeggen: “Met dit nieuwe college kan De Wollewei op beide oren slapen”,  dacht ik: dat is eindelijk duidelijk. Een nieuwe toon is gezet. En ook: juicht Wollewei! Juicht uitbundig. De Wollewei ligt De Koep namelijk nauw aan het hart. Wij hebben hen geholpen, zij helpen ons.

En ze blijven zich aandienen, de mensen en verenigingen die zich bij De Koep aansluiten.

Neem de Turnhoutse Stadsgidsenvereniging. Een gulle bijdrage, met de woorden van voorzitter Jan Horemans: “Wij hopen ten zeerste dat de aankoop zal lukken. Het zou ons in de gelegenheid stellen om groepen die Turnhout bezoeken, specifieke promotie aan te reiken over ‘Watertorenactiviteiten’. Anderzijds zouden wij in bepaalde van onze stadswandelingen een bezoek aan de Watertoren kunnen inpassen.”

Voilà, meer moet dat niet zijn.

Merci, Jan. Is hier alweer een fijne samenwerking ontsproten? Wij denken het wel.

Ook dank aan Jean-Pierre Maes en zijn buurtwerking De Gulden Vellekens. Zij zijn buren van de Watertoren. Goede buren soigneren elkaar.

Uit geheel andere hoek: ook barbecueteam Qlinaria Club is solidair! Pas op, niet de eerste de beste hè, die club. Echte kampioenen in hun vak.

Voor deze sympathieke bende heeft De poeK een ‘suggestie van de week’.

Geen goesting Qlinaria’s om op onze benefiet-show op 9 november in de Warande een demonstratie te komen geven? De muzikanten op onze affiche komen gratis, maar beleefdheidshalve moeten we hen wel een hapje aanbieden. Zo is dat misschien ook opgelost? Zou het haalbaar zijn? Laat maar iets weten.

Nieuws trouwens over die show. Komen zeker spelen: Bluewire met o.a. Warande-directeur Staf Pelckmans. Bart Buls, ooit bassist bij De Laatste Showband, nu met eigen groep. En jawel, The Baboons, Turnhoutenaren momenteel op toernee in de States.

And more to come.

Maar eerst dient zich op zaterdag 12 oktober een nieuwe kijkdag aan. Verzamelen geblazen om 11 uur aan de toren.

 

Opnieuw komt die dag kwansuis een vat streekbier uit de lucht gevallen.

Schuppen Boer, dit keer. Een lekkernij, een eerlijk product, aangeboden door Brouwerij Het Nest. Vanaf een uur of 12 te nuttigen ten bate van de toren, bij de Zjef in  Barzoen.

Het aangename, het eerlijke en het nuttige, wat een heerlijke combinatie.

En laat dat toch één van de lijfspreuken van De Koep zijn zeker!

 

We zien elkaar daar.

De poeK

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest