burgerbeweging in actie

Gazet van Turnhout

UPDATE: 28/09/2017

De Koep is de erfgenaam van ‘Gazet van Turnhout’, de stadsblog die tussen 2005 en 2015 op het internet te lezen was. Sindsdien is de internetkrant een statische website die online te raadplegen is als een digitaal archief.
Omdat de site fel te lijden heeft onder aanvallen van hackers allerhande, heeft De Koep besloten om hem weldra offline te halen. Die aanvallen kunnen immers grote schade toebrengen zodat artikels verloren kunnen gaan.

Alle artikels, reacties en foto’s die ooit op turnhoutblogt en Gazet van Turnhout verschenen zijn, zullen binnenkort raadpleegbaar zijn in het stadsarchief. Er wordt onderzocht hoe ze ook op korte termijn online beschikbaar kunnen worden gesteld. Daarnaast zal ook het zakelijke archief van de vereniging worden geschonken aan het stadsarchief.

 

———————————–

koep400

Gazet van Turnhout, de internetkrant voor de Turnhoutse stadsregio, houdt er mee op. De vzw die de krant uitgeeft, wordt ontbonden en draagt zijn erfenis over aan burgerbeweging De Koep. Die heeft de intentie te blijven zorgen voor een maandelijks gemeenteraadsverslag en zoekt naar  manieren om kwaliteitsjournalistiek in Turnhout te ondersteunen.

Gazet van Turnhout ontstond in juni 2005 als ‘Turnhout blogt’: een weblog over Turnhout. Wat begon als een initiatief van een pa

stop400

ar vrienden, groeide al snel uit tot een krachtig burgermedium. In 2006 werd de vzw Gazet van Turnhout opgericht met als doel “nieuws, informatie, opinies, analys

merksplas2400

es en achtergrond te verspreiden over Turnhout”. Sindsdien luidt de naam Gazet van Turnhout. Sinds 2009 werd de werking uitgebreid naar de hele stadsregio: Turnhout, Oud-Turnhout, Beerse en Vosselaar.

De laatste vijf jaar werd Gazet van Turnhout geleid door hoofdredacteur Dirk Raeymaekers. Aanvankelijk telde de redactie een tiental medewerkers maar de laatste jaren bleek het steeds moeilijker om vrijwilligers te vinden. Dirk Raeymaekers verhuist nu naar Merksplas en gaf te kennen ermee te willen ophouden. De raad van bestuur besprak deze situatie en besliste om de Gazet van Turnhout in zijn huidige vorm op te doeken.

Gazet van Turnhout is destijds ontstaan als burgermedium. Sinds de komst van Facebook en Twitter is die functie grotendeels overbodig geworden.

Gazet van Turnhout is destijds ontstaan als burgermedium. Sinds de komst van Facebook en Twitter is die functie grotendeels overbodig geworden. Elke burger kan zich tegenwoordig rechtstreeks tot zijn vrienden, zijn wijk, zijn stad en de wereld richten via de sociale media,” zegt Dirk Raeymaekers. “Andere stadsblogs maken blijkbaar dezelfde redenering. Niet toevallig hield eerder deze week ook ‘Gentblogt’ er mee op. Die stadsblog, de eerste in Vlaanderen, was tien jaar geleden een inspiratiebron om met een Turnhoutse versie te beginnen.”

Een andere functie van Gazet van Turnhout, het brengen van eigen nieuws, achtergrond en analyse, blijft nog wel brandend actueel. “De lokale media doen hun best, maar niemand kan er omheen dat het nieuwsaanbod verschraald is, zeker na de fusie van twee van de drie kranten die lokaal nieuws brengen. Ook de lokale televisie en radio zijn lang niet meer wat ze geweest zijn.”

“Om kwaliteitsjournalistiek te brengen zijn middelen en professionele mensen nodig. Iedereen werkte voor GVT als vrijwilliger en het gros van de tijd ging op aan het up to date houden van de website en aan het gemeenteraadsverslag. De site zelf geneerde te weinig inkomsten om een semi-professionele werking mogelijk te maken”, zegt Raeymaekers.

Gazet van Turnhout zocht contact met De Koep en vroeg de Turnhoutse burgerbeweging om te waken over de erfenis van de stadsblog. “De Koep is ongebonden, heeft een groot netwerk en heeft veel goesting en energie in huis,” zegt Dirk Raeymaekers. “Ik hoop dat De Koep wel origineel journalistiek werk zal stimuleren.”

Koen Aerts, voorzitter van De Koep: “Wij zullen eerst op zoek gaan naar een bekwame journalist die -tegen betaling- maandelijks het gemeenteraadsverslag wil verzorgen. Dat verslag was traditioneel het meest gelezen artikel op Gazet van Turnhout en het komt tegemoet aan een reële nood. Daarnaast zullen wij onderzoeken welke initiatieven we kunnen nemen om de kwaliteits- en onderzoeksjournalistiek over Turnhout en de stadsregio te stimuleren. Meer nieuws daarover volgt wanneer de plannen concreter zijn.”

De website van Gazet van Turnhout blijft online en fungeert vanaf vandaag als een statisch archief. Sinds 2005 zijn er een 14.000 artikels verschenen.

De Facebook-pagina en de Twitter-account van Gazet van Turnhout zullen niet langer gebruikt worden. Ze blijven wel online raadpleegbaar.

Gazet van Turnhout dankt uitdrukkelijk Daniël Le Bon die vanaf 2007 de naam Gazet van Turnhout (destijds de voorloper van Turnhout Ekspres) gratis ter beschikking stelde van de redactie. De Koep zal aan Le Bon vragen om de naam verder te mogen gebruiken voor de journalistieke plannen van de burgerbeweging.