burgerbeweging in actie

Een ‘koep’ de foudre voor Turnhout

Watertoren fotoOp 19 augustus 2016 vindt de eerste Koep-dag plaats in de watertoren van Turnhout…. waar het allemaal begon. Een dag vol gesprek, muziek en animatie over Turnhoutse burgers in beweging. Hoofdgast is Peter Vermeulen van Ringland, maar de geest van Karel Van Miert zal ook rondwaren op deze – gratis –  Koep-dag.

Dat u 19 augustus met stip moet noteren in uw agenda, kon u al in onze vorige nieuwsbrief lezen. Dan organiseert De Koep een heuse ‘Koep-dag’. Die vindt plaats op een wel erg symbolische plek: de watertoren. Het is daar dat het voor de Turnhoutse burgerbeweging allemaal begon. In 2012 werden hier wekelijks laagdrempelige evenementen georganiseerd en in 2013 ontstond De Koep uit een actie om via een crowdfunding de watertoren te kopen. Dat mislukte, maar de eigenaar gaf ons nu toch de toestemming om de watertoren – eenmalig – opnieuw open te stellen.

Een hele dag lang kunt u genieten van muziek, interessante gesprekken en randanimatie. De eerste namen liggen al vast.

Vanaf 13 uur zullen Karl van den Broeck en Jef Van Eyck de hele namiddag gesprekken voeren in een gezellig praatcafé in de toren. Het definitieve programma is nog niet helemaal klaar, maar we kunnen al wel verklappen dat Peter Vermeulen, een van de drijvende krachten achter Ringland, de hoofdgast zal zijn. Hij komt praten over ‘zijn’ burgerbeweging en de manier waarop die in Antwerpen de mobiliteitsproblemen aanpakt. Samen met het bestuur als het kan, met een referendum als het moet.

Verder praten we ook over Karel Van Miert. Van deze beroemde (Oud-)Turnhoutenaar verscheen onlangs een biografie. Daarin is te lezen hoe hij eerst furore maakte in Turnhout om daarna op nationaal en Europees niveau baanbrekend werk te verrichhten. Tijdgenoten van toen, uit Turnhout en daarbuiten, zullen herinneringen ophalen aan de peter van Turnhout 2012 die jammer genoeg te vroeg overleed. We kunnen alvast verklappen dat Frank Beke, ex-burgemeester van Gent zal deelnemen aan dit gesprek.

De Koep geeft ook het woord aan zijn partners: Campina Energie komt het verhaal vertellen van de windmolens die weldra in Turnhout zullen verrijzen én over hun andere plannen. Guy Cotemans, de bioboer van de stadsboerderij geeft uitleg bij de zelfoogsttuin. Het Fietshuis lanceert een nieuw innovatief project en VormingPlus komt tekst en uitleg geven over Mijn 2040, het innovatieve participatietraject voor de Stadsregio.

De Warande sluit het praatgedeelte van de Koep-dag af met de tweede aflevering van Overlezen Zomert. Johny Geerinckx, Jos Geysels en Karl van den Broeck hebben Leen Huet uitgenodigd om te praten over haar voortreffelijke Bruegel-biografie.

Muzikale gast is Rik Mercelis die een greep uit zijn eindeloze repertoire zal brengen. En afsluiten doen we met een optreden in Dax Café.

De grootste (!) verrassing verklappen we nog niet. Daarover vertellen we later meer.

Op het plein rond de watertoren komen infostandjes. Café Dax zorgt voor een natje en een hapje.

Onthouden dus: 19 augustus 2016, iedereen present op de Koep-dag. Gratis toegang.

Met steun van: VormingPlus, De Stadsboerderij, Fietshuis Turnhout, Ringland, Campina Energie, Dax-Café en de Warande

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest