burgerbeweging in actie

De Koep helpt Overlezen ‘zomeren’

Overlezen zomer foto

De Koep, cultuurhuis de Warande, Theaterwerkplaats Het Gevolg en De Stadsboerderij slaan de handen in elkaar om het levende boekenprogramma Overlezen te laten ‘zomeren’. Op 17 juli is Bart Meuleman te gast in Het Gevolg en op 20 augustus komt Gaea Schoeters naar De Stadsboerderij. “De Koep wil hiermee de samenwerking tussen verschillende partners bevorderen én ook opnieuw een bescheiden stap zetten op het cuturele veld,” zegt voorzitter Koen Aerts.

Overlezen is het boekenprogramma van De Warande. Tussen september en mei nodigt presentator Johny Geerinckx traditoneel twee gasten uit, onder wie één auteur, die anderhalf uur lang praten over boeken. Vaste panelleden, Jos Geysels en Karl van den Broeck, praten mee en bespreken ook nog een boek dat zopas verschenen is. Overlezen vindt telkens de tweede zondag van de maand plaats in de Tuinzaal van het cultuurhuis. Er is ook altijd een huismuzikant.

“Wij vonden het altijd jammer dat we tijdens de zomer twee maanden moesten stilliggen,” zegt panellid Karl van den Broeck, die ook penningmeester is van De Koep. “Daarom hebben we gezocht naar een formule om toch twee zomeredities te kunnen houden. Dit keer doen we het niet ’s middags, maar wel ’s avonds.”

Overlezen Zomert! wordt een afgeslankte versie van het reguliere ‘format’. Zo is er maar één gast en geen muziek. “De tombola – voor velen het hoogtepunt van Overlezen – blijft natuurlijk wel behouden,” zegt Van den Broeck. “Jos en ik zullen nog wat extra leestips geven. Dat komt handig van pas in de vakantie, dachten wij.”

Op verplaatsing

Overlezen Zomert! kiest er bewust voor om op verplaatsing te gaan. Het Gevolg was meteen bereid de zaal gratis ter beschikking te stellen op 17 juli. Ook De Stadsboerderij, waar nog volop gewerkt wordt aan de laatste afwerking, was blij met de komst van Overlezen. De multifunctionele zolder is uiterst geschikt voor kleine culturele evenementen, maar als het weer het toelaat, kan er ook verhuisd worden naar de tuin. De Warande zorgt voor een affiche en flyers. De Koep betaalt de honoraria voor de twee auteurs en het Overlezen-team werkt vrijwillig. “Dit is een bescheiden, maar fijne samenwerking tussen partners die allemaal hun best doen om Turnhout te doen bruisen,” zegt Koen Aerts.

Meuleman en Schoeters

Bart Meuleman, die op 17 juli naar Het Gevolg komt, is verbonden aan Het Toneelhuis. Hij werd in 1965 in Turnhout geboren, ging hier naar school maar verhuisde na zijn studies naar Antwerpen. Hij is dichter, toneelauteur, regisseur en tekende ook voor de Canvas-reeks Duts.

boek meuleman

De komst van Bart Meuleman naar Turnhout is bijzonder. Zijn roman De jongste zoon speelt zich af in en rond Turnhout en behandelt zijn haat-liefdeverhouding met zijn geboortestreek. De woning Schellekens op de Steenweg op Mol speelt een sleutelrol in het boek, alsook het Sint-Victorcollege en andere plaatsen in de stad. Voer voor een indringend gesprek.

Schoeters Boek

Op 20 augustus is Gaea Schoeters te gast in de Stadsboerderij. Schoeters werd in 1976 geboren en is auteur, journaliste en scenariste. Eerder schreef ze een reisboek en een trhiller. Haar romandebuut verscheen dit jaar De kunst van het vallen een roman over “het onvermogen om onbevangen lief te hebben”.

Gratis

De toegang voor Overlezen Zomert! is gratis, maar De Koep zal wel experimenteren met ‘geef-wat-u-wilt’-formule. “We zullen aan de mensen vragen om een bijdrage te geven die ze kunnen missen. Dat is niet verplicht, uiteraard,” zegt Koep-voorzitter Koen Aerts.

Voor De Koep is Overlezen Zomert! een tweede culturele initiatief, na de bescheiden ondersteuning van ‘Koek‘ van Inge Van Gestel.Koen Aerts: “Toen we plannen hadden om de watertoren te kopen hebben we altijd gezegd dat we het Turnhoutse cultuurleven van onderuit willen stimuleren. Dat is nog altijd onze bedoeling. Overlezen Zomert! is een eerste stap. Wij blijven zoeken naar mogelijkheden om in samenwerking met zo veel mogelijk mensen en organisaties  het leven in de stad aangenamer te maken.”

Praktisch

Overlezen Zomert!, 17 juli om 19.30 uur in Het Gevolg, Otterstraat 31, Turnhout.>
Overlezen Zomert!, 20 augustuis om 19.30 uur in de Stadsboerderij, Veldekenswweg 10, Turnhout (hieronder een kaartje)

stadsboerderij map

 

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest