burgerbeweging in actie

Campina Energie voert actie: ‘De wind is van iedereen’

REScoop wind claimOp  zondag 14 juni om 12.30 voert Campina Energie een korte (flashmob-achtige ) actie voor een democratisch energielandschap.
Campina Energie voert samen met REScoop, de federatie van energiecoöperaties, actie. Ze willen dat het hele Vlaamse grondgebied wordt afgebakend als gebied waarop voor iedereen het principe geldt dat de wind voor iedereen is. In heel Vlaanderen moeten burgerinitiatieven windenergieprojecten kunnen opzetten. Dat mag niet enkel het voorrecht zijn van de huidige energieproducenten.

De actie in Turnhout

Campina Energie zal zondag 14 juni  om 12.30 u op de grens tussen Vlaanderen en Nederland een merkteken aanbrengen: het meest noordelijke punt van het Vlaamse gebied voor openbare windclaims.
Precieze plaats:  Grensovergang op het Bels Lijntje
Met de fiets: om 11.u.45 verzamelen een aantal mensen op de fietsbrug in Turnhout om samen naar de grensovergang te fietsen (30 minuten fietsen). Iedereen die zin heeft om mee te fietsen is van harte welkom. Ten laatste om 13 u fietsen we terug naar Turnhout.
Met de auto is dat punt bereikbaar via de weg Turnhout –Baarle Hertog. Net voor de oude grensovergang (ter hoogte van Café De Grens) sla je de straat links in  en rij je 150 meter verder tot aan het Bels Lijntje.
Vind jij ook dat de wind iedereen toe hoort ? Sluit je dan aan bij deze (korte) actie voor hernieuwbare energie. Wie mee fietst heeft er meteen zijn wekelijkse conditietraining op zitten.
Meer informatie over Campina Energie en hernieuwbare energie in de Kempen vind je hier.

Rescoop : de wind is van iedereen

REScoop.Vlaanderen, de Vlaamse federatie van verenigingen en coöperaties van burgers voor hernieuwbare energie, zal op zaterdag 13 juni 2015 (in Turnhout op 14 juni) via de media zijn actie “de wind is van iedereen” onthullen. Deze actie bestaat erin om op Vlaams grondgebied een zone van  « Openbare Claim op de Wind » af te bakenen. De uitbating van windenergie zal voortaan steunen op de regels van eerlijke handel voor de ontwikkeling van windenergie, in het kader van een sociaal rechtvaardige energietransitie.

Toelichting van de actie: bericht aan de bevolking

Op 13 juni 2015 stelt de vzw REScoop.Vlaanderen de Vlaamse bevolking op de hoogte van het plaatsen van 7 merkpalen S-E, S-W, N-W en N-E voor afbakening van 3.900 km3 op Vlaams grondgebied.
De afbakening van de “Openbare Windclaim” op grond van  artikel 714 van het Burgerlijk Wetboek, in het bijzonder betreffende omgang met de res nullius, zal uitgevoerd worden in de loop van zaterdag 13 juni 2015  (in Turnhout op 14 juni). Het indienen van de territoriale claim zal gebeuren aan het einde van de dag, via een aangetekend schrijven gericht aan de Minister-President van Vlaanderen en aan alle Vlaamse Provinciegouverneurs.

Lees ook het memorandum van REScoop.

 

 

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest