burgerbeweging in actie

Persbericht Lucien

Lucien Van Impe peter van uniek fietsproject voor senioren

De Turnhoutse burgerbeweging De Koep en Fietshuis Turnhout slaan de handen in elkaar voor een uniek fietsproject voor senioren: ‘Fietsen zonder Leeftijd’.  Een primeur voor Vlaanderen.

Niemand minder dan de laatste Belgische Tour-winnaar Lucien Van Impe aanvaardde het peterschap. Bedoeling is om senioren die zelf niet meer kunnen fietsen toch opnieuw de wind in de haren te laten voelen tijdens een fietstochtje op een elektrische riksja.

Het project wordt op 19 augustus gelanceerd op de Koep-dag in en rond de watertoren van Turnhout.

 

Het was de Deen Ole Kassow die in 2013 Cycling Without Age startte in Kopenhagen (http://cyclingwithoutage.org). Zijn strijdpunt was erg poëtisch: iedereen heeft het recht om de wind in zijn haren te voelen, ook senioren die niet meer kunnen fietsen.

Hij richtte een platform op waar enerzijds vrijwilligers zich kunnen aanmelden om een elektrisch aangedreven riksja te besturen. Senioren kunnen dan een ritje boeken en zo opnieuw door de stad en de regio fietsen.

In drie jaar tijd is de organisatie uitgegroeid tot een internationaal project met duizenden vrijwilligers. In Vlaanderen werd het opgepikt door Fietsberaad Vlaanderen en gepromoot door Mobiel 21. Het kreeg de titel Fietsen Zonder Leeftijd (http://fietsenzonderleeftijd.be).

Turnhout is samen met Lier en Leuven de eerste stad waar een ‘chapter’ van Fietsen Zonder Leeftijd wordt opgericht. Turnhout zal echter de eerste groep zijn die klaar zal zijn om te starten.

 

Samenwerking

De Koep prefinancierde de riksja waarmee de senioren zullen worden vervoerd. De Turnhoutse burgerbeweging zal ook een campagne starten om vrijwilligers te zoeken die als chauffeur (‘pilot’) willen fungeren.

Fietshuis Turnhout zal alle administratieve en logistieke aspecten voor zijn rekening nemen: de boekingen, het onderhoud van de fiets. De Turnhoutse riksja zal het Fietshuis op de Papenbruggeparking als uitvalsbasis hebben.

 

Een ritje met de riksja kost 7 euro en kan worden besteld via de website: www.fietshuis.be/fietsenzonderleeftijd

Wie recht heeft op een voordeeltarief via de UIT-pas, betaalt slechts 1,4 euro. Ook de dienst Toerisme en UIT van Turnhout zal het initiatief actief promoten.

 

“Dit initiatief past perfect binnen onze doelstellingen,” zegt Koen Aerts, voorzitter van De Koep. “Wij steunen initiatieven die het leven in de stad en de regio aangenamer willen maken. Door de koppeling aan de UIT-pas is het initiatief erg laagdrempelig en de elektrische fiets is ook een erg duurzaam vervoersmiddel. Kortom: dit is een gedroomd project voor De Koep.”

 

Ook voor Fietshuis Turnhout is ‘Fietsen zonder Leeftijd’ een unieke kans. Gust Van Gils: “’Fietsen zonder leeftijd’ brengt generaties samen. Het is een sociaal gebeuren. De bestuurder luistert naar de verhalen die de ouderen te vertellen hebben en ervaart het plezier van anderen een plezier te doen. Voor de ouderen is de fietstocht een manier om herinneringen op te halen als ze langs bekende plaatsen fietsen of om gewoon te kunnen genieten van wind in de haren.”

 

‘Fietsen zonder leeftijd’ wil nauw samenwerken met de zorgcentra in de regio maar ook individuele senioren kunnen een beroep doen op onze diensten.

 

Lucien Van Impe

 

Lucien Van Impe, de laatste Belgische Tour-winnaar, is de peter van ‘Fietsen zonder Leeftijd – Chapter Turnhout’. Tijdens zijn bezoek aan Oud-Turnhout, op 23 juli, signeerde hij de riksja van De Koep en Fietshuis Turnhout en stemde hij er ook mee in om het peterschap van het Turnhoutse chapter op zich te nemen. Hij vroeg uitdrukkelijk om op de hoogte te worden gehouden van het project.

De Koep en Fietshuis Turnhout zijn uiteraard enorm vereerd met het belangeloze gebaar van Lucien Van Impe. De handtekening op de riksja wordt dan ook gekoesterd.

 

Gezocht: vrijwilliger pilots

 

Op 19 augustus zal de riksja van ‘Fietsen zonder Leeftijd – Chapter Turnhout’ voor het eerst in actie komen. Op de Koep-dag in en rond de watertoren van Turnhout zal iedereen gratis een proefritje mogen maken vanaf 13 uur.

Op die dag start ook de campagne om pilots (chauffeurs) te zoeken voor dit project. Iedereen die vrijwillig wil meehelpen, kan zich ter plekke opgeven.

Dat kan ook via e-mail of telefonisch (fietsenzlturnhout@gmail.com of 0484/16.01.22.)

 

Wij vragen/verwachten van een pilot dat hij of zij:

 

– de fysieke conditie heeft om met een elektrische bakfiets te rijden

– contactvaardig is en gesprekken wil voeren met zijn passagiers

– zich vlot in het verkeer kan bewegen en het verkeersreglement respecteert

– bereid is een korte opleiding te volgen

– zich engageert om zich gedurende een vooraf gekozen periode op afgesproken dagdelen vrij te houden om effectief met passagiers te gaan fietsen

– de ter beschikking gestelde bakfiets respecteert

 

Wij bieden de pilot

– fietsplezier

– de beschikking over een goed onderhouden elektrische bakfiets

– sociaal contact en verhalen

– een opleiding: leren fietsen met de bakfiets van FZL + informatie over de stadsregio en routes

– een verzekering die zijn risico’s tijdens de fietsritten dekt

– uitgestippelde fietsroutes die hij kan gebruiken

– lidmaatschap van de vrijwilligerspool van Chapter Turnhout

– het wereldwijd kader van Cycling without age

– de sympathie en morele steun van Mobiel21, FietsenWerk en Fietsberaad

 

Een woordje van de stichter

 

Het laatste woord is voor de stichter van Cycling Without Age, Ole Kassow:

“We gaan allemaal dezelfde weg op als onze grootouders. Dat is de onvermijdelijke gang van het leven. Fietsen Zonder Leeftijd herinnert ons aan onze relatie met de oudere generatie en aan de vijf leidende principes die wij volgen.

“Het begint met een eenvoudige daad van vrijgevigheid. We geven onze tijd aan hen die ons hun tijd en zorg hebben gegeven. Er zijn een hele reeks verhalen die we kunnen delen met hen. Zij willen ook naar ons luisteren en langs deze brug bouwen we vriendschappen. We nemen onze tijd en het traag fietsen helpt om de ervaring te waarderen en te koesteren. ‘Zonder leeftijd’ wil zeggen dat het leven niet eindigt met een bepaalde leeftijd. We kunnen koesteren wat elke generatie te bieden heeft door zo iets eenvoudigs als fietsen.”

 

EXTRA:

Extra:

Interview met Ole Kassow: http://www.fietsberaad.be/Kennisbank/Bijlagen/2016Lokaal06%20-%20STERK%20fietsbeleid.pdf (pagina 6)

 

LINK YOUTUBE FILM: https://youtu.be/M2JEaQ_RyVk 

 

Fietshuis logo

Logo Koep