burgerbeweging in actie

Koep-dag in en rond de watertoren (19/8): het programma

 

Affichebeeld

Vrijdag 19 augustus 2016 is ‘Koep-dag’ in Turnhout. Van 13 tot 24 uur organiseert de Turnhoutse burgerbeweging De Koep een dag boordevol activiteiten in en rond de watertoren. Het is de laatste keer dat er in de watertoren een evenement zal plaatsvinden. De toren is verkocht en wordt binnenkort verbouwd.

Doorlopend zijn er gesprekken in een praatfacé, er is poëzie en muziek, er zijn infostandjes, er is randanimatie voor jong en oud en u kunt ook een hapje eten. De hele dag is gratis. Hieronder vindt u het (bijna) volledige programma.

De Koep wil – onder het motto Coup de foudre – mensen en organisaties in de kijker zetten die met een hart voor de stads(regio) iniatieven nemen om het leven zo goedkoop, eerlijk, rechtvaardig en duurzaam mogelijk te maken. Karl van den Broeck en Jef Van Eyck leiden de gesprekken in de watertoren met vertegenwoordigers van Campina Energie, VormingPlus, Fietshuis en de Stadsboerderij.

Directeur Burger en Samenleving, Pascale Van Bael komt vertellen hoe Turnhout de komst van meer dan 400 vluchtelingen heeft aangepakt en wat de toekomst brengt.

De Koep nodigt ook Peter Vermeulen van Ringland uit, om te leren van de ervaringen van de Antwerpse burgerbeweging. Er is ook een gesprek met (o.a.) Frank Beke (ex-burgemeester van Gent) over Karel Van Miert. Van Miert was destijds de peter van Turnhout Vlaamse Cultuurstad 2012 en over hem verscheen onlangs een biografie. Daarin worden zijn (Oud-)Turnhoutse roots ook besproken.

Afsluiten doen we met een editie van Overlezen Zomert, het levende boekenprogramma van de Warande. Leen Huet, schrijfster en historica, komt praten over haar biografie van Pieter Brueghel.

Drie (ex-)dichters van Collectief Dichterbij (Charlotte Van den Broeck, Wim Paeshuyse en de ‘literaire boysband’ van Tom Driesen en Daan Hafkamp) en Single Malt (Rik Mercelis) zorgen voor poëtische en muzikale interventies. GIE tekent live cartoons.

’s Avonds is er dan nog een optreden van blues- en rootslegende Jan De Bruijn en een set van DJ Funky Franky in Café Dax, naast de toren. Daarover later meer nieuws.

Er worden op de Koep-Dag ook twee nieuwe initiatieven voorgesteld: ‘Fietsen zonder leeftijd – Chapter Turnhout‘, een uniek fietsproject voor senioren onder het peterschap van Lucien Van Impe. Burgemeester Eric Vos zal ook een hele speciale nieuwe burger van de stad inschrijven in de bevolkingsregisters.

De hele dag is er op het plein rond de watertoren ook randanimatie: er worden verhalen verteld in (ex-)Butik Grafik, er zijn filmpjes en infostands. U kunt ook een ritje maken per riksja.

De Koep ontstond drie jaar geleden met een actie om de watertoren te redden. Die actie mislukte, maar ze zette de burgerbeweging wel op de kaart. Voor de Koep-dag wordt de toren door de nieuwe eigenaar eenmalig opengesteld. Het is wellicht de laatste keer dat het grote publiek de toren kan bezoeken. Een doorslaggevend argument om op 19 augustus eens langs te komen.

Volg alle last minute-wijzigingen van het programma op Facebook

PROGRAMMA KOEP-DAG 19 AUGUSTUS 2016

In de Watertoren: praatcafé met Karl van den Broeck en Jef Van Eyck

13.00u – 13.10u Welkomswoord van Koen Aerts

Koen Aerts

Koen Aerts is voorzitter van De Koep. Hij zal jullie allemaal welkom heten.

13.10u – 13.30u: Fietsen zonder leeftijd – Chapter Turnhout

luciencloseGust Van Gils

Gust Van Gils is verantwoordelijk voor het Fietshuis in Turnhout. Samen met De Koep zet Fietshuis Turnhout de schouders onder het project Fietsen zonder leeftijd – Chapter Turnhout‘. U zult binnenkort een flitsende riksja in en rond de stad zien rijden. Aan boord zitten mensen die zelf niet meer kunnen fietsen en aan het stuur zit een vrijwilliger. Enig doel: je haar doen wapperen in de wind. Dit internationale project krijgt nu ook een partner in Turnhout. En daar zijn we niet weinig fier op. Klap op de vuurpijl: niemand minder dan de laatste Belgische Tourwinnaar Lucien Van Impe is peter van de Turnhoutse ‘chapter’. (Lucien Van Impe zal NIET aanwezig zijn)

13.35u – 14.00u: Mijn2040

Jef Van Eyck

Jef Van Eyck is niet alleen onze rots in de branding bij De Koep, hij is ook actief bij VormingPlus. Beide organisaties sloegen de voorbije maanden de handen in elkaar voor een uniek participatieproject: Mijn2040. Bedoeling van het project is om nieuwe manieren te vinden om burgers te betrekken bij hun omgeving. De traditionele inspraakorganen, zoals adviesraden, lijden aan metaalmoeheid. Mijn2040 begon met een Droomdag waaruit een krant werd gepuurd: Mijn2040 Ekspres. Jef trok met een ploegje vrijwilligers naar de vier gemeenten van de stadsregio. Deze ‘keet-tour’ van Mijn2040 leverde nog meer ideeën en dromen van burgers op. Hoe het nu verder moet, legt Jef zelf uit.

14.00u- 14.15u: (Ex-)Collectief Dichterbij – Charlotte van den Broeck

Charlote

Charlotte van den Broeck, dichteres met Turnhoutse roots, was winnares van de Herman de Coninck debuutprijs met ‘Kameleon’ en reizende ster aan het Vlaamse poëziefirmament. Zij zette haar eerste stappen in de poëzie bij Collectief Dichterbij. Binnenkort moet ze de Vlaamse literatuur gaan promoten op de Frankfurter Buchmesse, maar ‘for old times’ sake’ komt ze op 19 augustus naar de Koep-dag in en rond de watertoren. Tussen 14 en 14.15 uur leest ze voor uit eigen werk.

14.20u – 14.40u: Campina Energie

Wout-Baert1

Wout Baert praat over Campina Energie. De Kempense energiecoöperatie ontstond tijdens een volksvergadering van De Koep en werd op het platform van de burgerbeweging gelanceerd. Dit jaar zette Campina Energie een reuzenstap: er werd een akkoord bereikt met Eneco voor de bouw van twee windmolens in Turnhout. Het nodige kapitaal, 650.000 euro, werd in enkele weken tijd opgehaald. Dat bewijst dat Campina Energie een groot draagvlak heeft in de regio.

Wout Baert legt uit hoe dat in zijn werk is gegaan en hij licht ook de toekomstplannen van de coöperatie toe.

14.40u.15.00u: De zelfoogsttuin van de Stadsboerderij

Guy Cotemans

Guy Cotemans is de bioboer van de Stadsboerderij. Op onze volksvergaderingen bleek dat heel wat burgers geïnteresseerd waren in gezond en eerlijk voedsel. De Stadsboerderij doet veel om die nood te lenigen en De Koep is dan ook een trouwe partner van de boerderij. Vooral de zelfoogsttuin is een schot in de roos. Een zelfoogsttuin is een veld waar groenten, fruit en kruiden geteeld worden en waar je zelf kan gaan oogsten. De Troef zorgt voor het zaaien, het onderhoud en de groei van de gewassen. In ruil voor een jaarlijks bedrag mag je oogsten wat de tuin elke week opbrengt. Guy komt het verhaal vertellen.

15.05u- 15.25u: Collectief Dichterbij – Wim Paeshuyse

Wim Paeshuyse

Wim Paeshuyse is stichtend lid van Collectief Dichterbij. In 2010 was hij de eerste Turnhoutse stadsdichter. Het mag gezegd dat hij de drijvende kracht achter het dichterscollectief is, al is hij zelf te bescheiden om dat rond te bazuinen. Hij is dichter & comedian, hij presenteert festivals, hij blogt, hij verwerkt gedichten tot grafisch werk, hij geeft workshops en bijlessen rond poëzie en nog veel meer.
Wim leest voor uit eigen werk.

15.30u – 16.00u: Turnhout en de vluchtelingen

2cd1b05

2016 is het jaar dat Turnhout meer dan 400 vluchtelingen gastvrij ontving in het opvangcentrum Turnea. De Koep volgde het reilen en zeilen in en rond het centrum op de voet. Wij deden dat discreet, maar scrupuleus. We steunden de ontvangst van de vluchtelingen op 9 december, we steunden burgers die hulp inzamelden voor de vluchtelingen in Calais en Duinkerken en we promoten actief het ‘peter en meter’-project van de stad. Pascale Van Bael, directeur Burger en Samenleving van de stad Turnhout, zat op de eerste rij in deze woelige maar boeiende periode. We vragen haar naar haar ervaringen en kijken vooruit.

16.00u – 16.40u: VERRASSING: EEN NIEUWE BURGER VAN TURNHOUT

burgerEric Vos

Turnhout krijgt er een nieuwe burger bij. Wie het is, verklappen we pas om 16 uur op de Koep-dag. Burgemeester Eric Vos zal de burger – het is een meisje, dat kunnen we wel verklappen – symbolisch inschrijven in de bevolkingsregisters.

16.40u – 17.25u: Single Malt (Rik Mercelis). Terugblik op 50 jaar popmuziek

Rik Mercelis

Rik Mercelis is een man met een stem en een gitaar. Onder de naam Single Malt brengt hij een terugblik op 50 jaar popmuziek. One-hit-wonders, goeie songschrijverij, classics en ook kitsch, natuurlijk. Gestript, ontdaan van alle franjes.  Enkel het essentiële blijft over. Normaal heeft hij er 3 keer 40 minuten voor nodig. Nu doet hij het nog iets compacter.

17.25u – 18.00u: Het wonder Ringland

Peter Vermeulen

De Koep heeft zijn plaats ingenomen in het Vlaamse landschap van burgerbewegingen. Herhaaldelijk komen studenten naar Turnhout afgezakt om aan ons te vragen wat ons geheim is. We worden geïnterviewd door vakbladen en zijn het onderwerp van scripties.

Maar dat doet ons allemaal niet naast onze schoenen lopen. Er zijn in Vlaanderen nog véél straffere burgerbewegingen actief. Iedereen kent ondertussen Ringland, de burgerbeweging met drijvende kracht Peter Vermeulen. Ringland ijvert voor de overkapping van de Antwerpse ring. Vermeulen en zijn ploeg creëerden een enorm draagvlak voor dat wervende idee. Er kwam zelfs een heuse ‘overkappingsmanager’, maar Ringland houdt ook de druk op de ketel. Als er niet snel schot in de zaak komt, gaan ze voor een tweede referendum over de vermaledijde Oosterweelverbinding. Een boeiend gesprek met een gedreven man.

18.05 – 18.45: Herinneringen aan Karel Van Miert

Karel_Van_MiertFrank BekeleovanmiertFons De Cat2

De Koep ontstond naar aanleiding van een reddingsactie voor de watertoren van Turnhout in 2013. Die toren stond symbool voor de dynamiek van Turnhout 2012; tijdens het feestjaar werden er doorlopend kleinschalige optredens georganiseerd.
Karel Van Miert
was de peter van Turnhout Vlaamse Cultuurstad 2012. Hij stierf echter, in 2009, nog voor het feestjaar echt begon. Dit jaar verscheen er een biografie over hem. Daarin wordt niet alleen stilgestaan bij zijn nationale en internationale politieke carrière (onder meer als voorzitter van de SP en EU-commissaris) maar ook bij zijn (Oud-)Turnhoutse roots.
Om eer te betuigen aan Karel Van Miert nodigen we zijn broer Leo Van Miert (SP.A-schepen in Oud-Turnhout), voormalig Turnhouts SP.A-gemeenteraadslid Fons De Cat en de voormalige SP.A-burgemeester van Gent, Frank Beke uit voor een gesprek.  (Foto’s  vlnr: Karel Van Miert, Frank Beke, Leo Van Miert, Fons De Cat).

18.50 – 19.10: Collectief Dichterbij – Tom Driesen

Tom Driesen

Tom Driesen is de stadsdichter van Turnhout en hij is dit jaar alomtegenwoordig. Daarom kon hij ook niet ontbreken op de eerste Koep-dag. Tom, die poëzie per strekkende meter schrijft (soms zelfs 5 kilometer lang met krijt op de stoep), was ook stichting lid van De Koep. Hij zal slammen als de beesten.

19.30 – 20.30: Overlezen Zomert met Leen Huet

OverlezenLeen Huet

In 2014 organiseerde De Koep een twee pop up-edities van Overlezen tijdens de zomer. Gewoon omdat we het jammer vonden dat er in juli en augustus geen Overlezen was. Een jaar later nam Cultuurhuis de Warande de fakkel over en Overlezen Zomert is sinds dan ook een traditie geworden.
Dit jaar, in juli, was Gui Bogaert te gast in de pastorie van de Middelareskerk en op de Koep-dag zullen Johny Geerinckx, Jos Geysels en Karl van den Broeck praten met schrijfster en historica Leen Huet. Zij schreef een indrukwekkende biografie van Pieter Brueghel. Het is een boek geworden dat je al lezend leert kijken.

In Café Dax

Vanaf 21.uur: Jan De Bruijn en (aansluitend) DJ Franky Frank

Jan de BruynFunky

Jan de Bruijn, al 35 jaar een vertrouwde naam in de Belgisch-Nederlandse rock- en bluesscene,  heeft zich in al die jaren ontwikkeld tot een podiumkunstenaar die als geen ander verschillende talenten en kwaliteiten herbergt: een goede gitarist, een uitstekende zanger en een onvermijdelijke persoonlijkheid op toneel. Ongetwijjfeld trakteert hij ons op nummers uit zijn nieuwe cd  ‘Bittersweet’, maar ook zijn oudere hits zullen niet ontbreken.

Daarna volgt er nog een set van de bekende Turnhoutse DJ Franky Franky

RANDANIMATIE

Lucien

Doorlopend (vanaf 13 uur): Fietsen zonder leeftijd

Dat De Koep en Fietshuis het project ‘Fietsen zonder leeftijd’ in Turnhout lanceren, kunt u binnenkort in de krant lezen. Gust Van Gils (Fietshuis) geeft op de Koep-dag ook tekst en uitleg over dit initiatief dat ontstond in Kopenhagen. De hele dag kunt u een proefritje maken in niet één maar twee riksja’s. Zo kunt u al eens ervaren hoe het voelt om met wapperende haren door een ervaren fiets-chauffeur door de stad gereden te worden.

Verhalenwerf

Doorlopend (van 14 tot 18 uur): De Verhalenwerf in (ex-)Boetik Grafik

De VERHALENWERF  strijkt neer in de ruimte waar tot voor kort Butik Grafik gevestigd was. De hele dag worden en verhalen verteld. Met verhalen slaat de Verhalenwerf bruggen tussen mensen en regenbogen tussen culturen en gemeenschappen. Verhalen bestaan in vele vormen: sprookjes, parabels, getuigenissen, metaforen, verzinsels. Ze bevatten wijsheden over onszelf, over universele vragen, over hoe wij de wereld zien en over de keuzes die we maken.
De VERHALENWERF is een onafhankelijke interculturele organisatie. Hun medewerkers en hun doelpubliek staan met twee voeten in de diversiteit. Ze werken met en voor mensen van zoveel mogelijk verschillende achtergrond, wereldbeeld, cultuur en taal.

Henna

Doorlopend (vanaf 13 uur): Henna tattoos tekenen

In samenwerking met FrisGemixt wordt een permanente workshop gehouden waar je henna tattoos kunt laten aanbrengen. Zoals alle andere activiteiten op deze Koep-dag is dit ook gratis.

GIE

Doorlopend: GIE tekent live

GIE (Gie Campo) zal de hele Koep-dag grondig documenteren. Hij doet dat met cartoons. Ze zullen ter plekke worden getekend en tentoon worden gesteld.

ETEN EN DRANK

VLoeibar

Soep van de Vloeibar

De vloeibar is een begrip in Turnhout. Met groenten van de Stadsboerderij wordt heerlijke soep bereid. Die kunt u gedurende de Koep-dag kopen om de innerlijke mens te versterken.

Halal stoofvlees

FrisGemixt bereidt de hele dag halal stoofvlees met frietjes.

Café Dax

Café Dax, onze partner in crime tijdens deze Koep-dag is natuurlijk doorlopend geopend. U kunt er de dorst lessen en de kleine honger stillen.

PARTNERS

‘Coup de Foudre’ is alleen mogelijk met de steun van: FrisGemixt, Stadsboerderij, Fietshuis, Campina Energie, Stad Turnhout, Cultuurhuis de Warande, Café Dax, Vloeibar, VormingPlus Kempen, Verhalenwerf en Collectief Dichterbij.

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest