burgerbeweging in actie

Hier is Lina, de eerste Turnhoutse reus met een kleurtje

Lina1Tot 19 augustus woonden er 45 reuzen in Turnhout. Op die dag kwam er eentje bij. Tijdens de Koep-dag in en rond de watertoren werd Lina ingeschreven in de bevolkingsregisters en aan het publiek getoond. Lina is een reuzin met een kleurtje en een modieuze hoofddoek. De Turnhoutse burgerbeweging De Koep en de Turnhoutse vereniging die werkt rond diversiteit Fris Gemixt, zijn er de trotse peter en meter van. Lina wil nu snel vriendjes worden met de 45 andere Turnhoutse reuzen.


Het was burgemeester Eric Vos himself die tijdens de Koep-dag Lina officieel inschreef als burger van Turnhout. Lina is de eerste reuzin met een buitenlandse achtergrond. Daarmee symboliseert ze ook de steeds groter wordende diversiteit van de stad Turnhout.
De Koep en FrisGemixt blijven zich ontfermen over ‘hun’ reus, maar verheugen zich wel op de vriendschappelijke relatie met de Turnhoutse reuzenclub, die zorg draagt voor de 45 andere reuzen.  In de toekomst zullen ze ongetwijfeld nog vaak samen op stap gaan. Leden van de reuzenclub kwamen Lina begroeten aan de watertoren en spraken de wens uit om in de toekomst samen op stap te gaan in binnen- en buitenland.

Diversiteit en traditie

“Vorig jaar was er een optocht van de 45 Turnhoutse reuzen en was er in de Warande een prachtige tentoonstelling waar alle reuzen te zien waren,” zegt Jan Starckx, die dit ‘reuze’-initiatief nam. “Die 45 reuzen waren echter geen weerspiegeling van de diversiteit van deze stad. Daarom stelden we aan FrisGemixt voor om samen een reuzin te maken. Eentje met een kleurtje én met een hoofddoek. Het resultaat is – al zeggen we het zelf – prachtig.”

Michèle Goosens van FrisGemixt is ook opgetogen: “Dit is een uitgelezen kans om aan iedereen duidelijk te maken dat Turnhout een superdiverse stad is. Iedereen, ongeacht zijn of haar afkomst, is hier welkom als hij wil meebouwen aan een nog beter Turnhout. Met FrisGemixt willen we bewijzen dat Turnhoutenaars van verschillende afkomst samen prachtige project kunnen realiseren. Vorig jaar organiseerden wij DiverCity, een jongerenfestival op de Grote Markt. Met dit project samen met De Koep willen we ook aan de oudere Turnhoutenaars tonen dat diversiteit en traditie hand in hand kunnen gaan.”
Lina heeft veel vroedvrouwen en -mannen. Vrijwilligers van De Koep en Fris Gemixt brachten haar met liefde ter wereld: Jan Starckx, Chris Van Hoye, Peter Vanhove, Toon Vanhove, Bram Vanhove, Hicham El Yakhloufi, Abderrahmane Ikrou, Ghizlane Mekran, Linda Moonen, Rune en Robbe Starckx.
Tijdens de feestelijke inschrijving kreeg burgemeester Eric Vos de vraag of het stadsbestuur niet kan meezoeken naar een geschikte woning voor Lina. De watertoren, haar symbolische woonst, is immers verkocht. De burgemeester “zei dat ze zich snel in alle wijken van de stad thuis zou voelen”.

De pers besteedde aandacht aan de Koep-dag en aan Lina. Lees hier en kijk hier.
Meer over de Koep-dag op onze FB-pagina en op die fan FrisGemixt

Nog een paar sfeerbeelden

 

Lina2Lina3

Rik Mercelis@Koepdag :Here comes the sun from Alois Vloemans on Vimeo.

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest

1 Reactie op Hier is Lina, de eerste Turnhoutse reus met een kleurtje